Jaapanlaste kehakeelest annab mõndagi välja lugeda, isegi kui keelt ei mõista.Foto: Istockphoto
Kultuur
26. mai 2020, 20:20

Etiketi asjatundja: keha annab edasi võimsama sõnumi kui sõnad

Hiljuti käisin esimest korda Jaapanis. Olen mõistnud, et meie kultuuridel on palju ühist – oleme inimesed, me sööme, räägime, magame, naerame.

Samas on meie traditsioonid nii erinevad! Hoolimata sellest, et ma jaapani keelt ei oska, sain tänu ilmetele, kehahoiakutele ja käeliigutustele aru, kas olin võõrustajaid oma käitumisega rõõmustanud või teinud kogemata midagi kohatut. Eks mul endalgi tuli enda väljendamiseks näoilmed ja käed appi võtta. Mõistsin, et kehakeel ongi üks suhtluse olulisemaid osi. 

Pole paremat peeglit emotsioonidele kui on nägu! Heasoovliku inimese silmadest kiirgab soojust ja rõõmu. Ehtne naeratus ütleb teie eest, et olete vastutulelik, koostööaldis ja usaldusväärne.

Leidke endas jõudu hoida näoilme loomulik ja meeldiv ka kõige raskemas olukorras. Grimasside tegemine, olgu näo krimpsutamine, silmade pööritamine või suu väänamine ei ole kohane. 

Valitsege oma pilku, sest silmavaatest võib välja lugeda nii viisakust kui ka häbematust. Rääkides vaadake vestluspartnerile otsa, mitte temast mööda või maha.  

Teie teine sisemaailma peegel on kehahoiak. Sirge rüht kaunistab ja annab ka märku enesekindlusest ning avatusest. 

Vestluses osalemiseks tasub alati pöörata kehaga rääkija poole, paha ei tee ka kergelt ettepoole kummardamine ja aeg-ajalt kaasa noogutamine. Sellega näitate üles huvitatust.

Jalad tasub hoida üksteisest veidi eemal, käed kas koos süles või enda kõrval. Jalgu ja käsi ei tasu ristata, see edastab alateadliku sõnumi, et sooviksite olla hoopis kusagil mujal ning teie mõtted pole vestluse juures. Selge märk huvi puudumisest on ka vestluse ajal millegi muuga tegelemine. 

Käeliigutused on samuti osa kehakeelest, ka nendega saame peegeldada oma südame kõige sügavamaid mõtteid ja tundeid. Käed soovitatakse hoida vööjoonest kõrgemal ja peopesad üleval, sellega näitate oma sümpaatiat ja usutavust. 

Tihti soovitakse žestidega oma sõnumit võimendada. Tasuks olla ettevaatlik, et sellega liiale ei läheks, sest tagajärjeks võib olla vastupidine efekt.

Soovitan vältida närvilisust või ebakindlust näitavaid liigutusi, nagu näo puudutamine, sügamine või rõivaste näppimine.

Ei saa üle ega ümber sellest, et keha räägib meie eest ise. Teod on võimsamad kui sõnad! Mõelge sellele ja arvestage igapäevaelus.