Foto: Aldo Luud
Blogid
2. aprill 2020, 14:14

KOLUMN | Reet Linna: see pole enam kino!

Kes ei teaks, mis hirmus viirus maailmas praegu möllab. Iga uus päev toob uue hullu uudise.

Esialgu tundus küll, et meid ei ähvarda mingi oht. Meie oma väikeses Eestis elasime ju nagu vanajumala selja taga. No olgu, sagenenud on tormid, puud murduvad, elekter kaob mõneks ajaks, taevast kallab hullult vett ja isegi meri võib tõusta üle kallaste. 

Aga sellest saame ju jagu, sest vajadusel töötavad päästjad-mehed ööd-päevad ja teevad kõik, et elu normaliseeruks. Ja kõik on tegelikult kukepea selle kõrval, mis toimub maailmas. 

Jaanuari lõpus saime teada, et Hiinas levib senitundmatu koroonaviirus, mis tungib inimese kopsudesse ja mõnel juhul murrab maha. Räägiti, et alguse sai see Hiinast Wuhani linna elusloomaturult ja et seda levitasid nahkhiired. Hiljem tuli uudis, et nakkusallikad on hoopis koorikloomad, kelle lihaga hiinlased maiustavad ja kelle soomused on Idamaa meditsiini järgi tervendava toimega.

Algul suhtusime epideemiasse kui millessegi, mis on kaugel ega puuduta meid üldse. Ilguti hoopis viiruse nime ümber. Meestele meenus Corona õllekaubamärk, mõni samastas seda lauamänguga. 

USA ulmefilmides on tihti teemaks tundmatu nakkus, mis ootamatult maailma halvab. Neid filme pole ma kunagi tõsiselt võtnud. See on ju kino!

Aga selgus, et asi on naljast kaugel, kohe väga kaugel. Maailmas on nakatunud ja ka surnud tohutu arv inimesi. Terved linnad on karantiinis. Teadlased ütlevad, et see on üks uus gripivorm, mis aga levib kummaliselt kiiresti ja nad peavad seda kuus korda ohtlikumaks, kui oli 2002.-2003. aastal levinud SARS. 

Meie majandustegelased on kole uhked selle üle, et Tallinna sadamas randuvad ilmatusuured ristluslaevad. Kõige rohkem uudishimulikke turiste, kes neilt laevadelt maha astuvad, on pärit just sealt maailma kandist, kust viirus alguse sai.

Kuulda on olnud koguni, et keegi on biorelva lahti lasknud. Esialgu on sellised teooriad maatasa tehtud.

Päris kindlasti pole see nüüd enam teema, millele pole vaja tähelepanu pöörata. Samas on ka ilmselge, et kogu maailma meedia on võlli üle keeranud ja korraliku paanika tekitanud. Näomaskidest ja kätepuhastusvahenditest on saanud must äri, mida aetakse kokku ja müüakse inimestele edasi hullude hindade eest.

Nagu ikka, tabavad viirused ennekõike vanemaid inimesi, kellel on ka muid tervisehäireid. Kui passi vaadata, siis kuulun ise ka sellesse vanusegruppi. 

Mind on õpetatud, et parem on karta kui kahetseda. Kardangi! 

Kõige kindlam on mitte minna suurtele üritustele, mitte kallistada ega musitada, süüa küüslauku ja ingverit ning pesta käsi nii tihti kui võimalik. 

Kuid maailm on avatud ja mina nagu paljud eestlased tahan reisida! Turismihooaeg on kohe algamas ja mul seisab ees puhkus, piletki ostetud. Aga kas ma julgen? Ja kui loobun, siis kes korvab kulud? Kindlustused on juba teada andnud, et reageerivad ainult kindlatel juhtudel. Kes saaks mulle nüüd turvatunnet anda?

Kas ajasin teid segadusse? Tegelikult tahtsin vaid oma mõtteid ja salajasi hirme teiega jagada. Olen lootusetu optimist, aga sellistel juhtudel tahab maa jalge alt kaduda. 

Õnneks lugesin ajalehest, et puhang taandub loodetavasti aprillis. Mina usun seda, mida mustvalgel kirjutatakse. Elame veel!