Foto: PantherMedia/Scanpix
Suhted
19. mai 2020, 13:55

SUHE KATKI! Psühholoog: selleks, et sõbrasuhtluseni jõuda, peab enne toimuma eemaldumine

Koroonakriisist tingitud tavapärasest kodusem elu võib inimestele mõjuda erinevalt – üht see lähendab partneriga, teist aga ajab hoopis lahku. Mida aga teha siis, kui olukord tundub lootusetu ja ainus pääsetee ongi eri teid edasi minna?

„Küsimusele, kas on mõtet üritada suhet päästa, ei saa vastata keegi teine peale inimese enda,“ sõnab psühholoog, pereterapeut ja koolitaja Kärt Kase.

Kase sõnul võivad otsusele jõudmisel toetada ühiskondlikud normid ja tavad, aga need ei ole ka ühte varianti teisele eelistavad. „Eestis on lubatud lahutada, seda ei stigmatiseerita – see tähendab, inimest ei halvustata, kui ta on lahutatud –, samas soovitatakse laste pärast siiski oma suhet lappida,“ sõnab ta.

Kui mängus on aga lapsed, kas tõesti on lahkuminek parem kui kahe vanemaga koos elamine? „Psühholoogid ütlevad, et kui pärast lahkuminekut on ekspaari suhted paremad kui koos olles, siis on see lastele parem ja tõenäoliselt ka vanematele endile. Ehk kõige olulisem ongi see, et tehakse ratsionaalne otsus ja vastavalt sellele valitakse käitumisstrateegia. Kui ma usun, et mu elu on pärast lahkuminekut parem, siis mul ei ole mõistlik esimese igatsuse peale tagasi koju kolida või hakata eksile tema uut silmarõõmu ette heitma,“ selgitab ta.

Kui otsus on tehtud, soovitab ta suhe lõpetada ka emotsionaalselt, mitte ainult füüsiliselt eraldudes. „Äärmiselt tervitatav oleks, kui räägitakse omavahel sellest, mida ma meie suhtes hindan, mida head mäletan, mida jään igatsema. Võiks tunnistada, et mõlemal on kahju, et kooselu lõpeb, sest tavaliselt see nii ju on,“ sõnab ta.

Üks asi on muidugi ühine otsus lahku minna. Mis saab aga siis, kui soov on ühepoolne? „Kui üks pool soovib lahku minna ja teine mitte, siis on vaja teisele anda aega selle eesseisva muudatusega kohaneda ning tunda oma erinevaid, ka negatiivseid tundeid. See möödub, misjärel saavad suhted taas normaliseeruda,“ selgitab Kase.

Kui mõlemad soovivad lahku minna ning eraldumine on juba suhte ajal toimunud, siis on Kase sõnul ehk võimalik kohe sõbrasuhtluseni jõuda. Aga tavaliselt peab ikkagi toimuma enne eemaldumine – iseenda identiteedi ümber kujundamine ehk kes ma olen ilma temata. Siis saab juba oma eksiga uutel alustel suhte luua. „Seega ei peaks eesmärgiks võtma, et võimalikult tihedalt edasi suhelda või jätkuvalt kohe perereisidel edasi käia,“ sõnab ta lõpetuseks.