Foto: Andra Nõlvak
Kultuur
15. mai 2020, 15:15

LUGEMISSOOVITUS | Mida tähendab päriselt lubadus „nii heas kui ka halvas“

Pealtnäha täiusliku elu ja suhte pealispinna all võib teinekord peidus olla palju rohkem. Isegi kui üksteist väga armastatakse, ei pruugi sellest alati piisata. See võibki olla kõige raskem asi elus – armastada teist nii väga, et lased tal minna, sest usud, et tal on sinuta parem. Colleen Hooveri „Kõik su täiuslikkused“ just sellest tundest ja valust kõnelebki.

Me ei saa valida, kellesse ja millal me armume. Just nagu me ei saa valida seda, milliseks meie elu kujuneb. Tõsi, saame seda oma valikutega suunata, ent seda, mis lõpuks välja kukub, ei tea meist keegi.

„Kõik su täiuslikkused“ (Pegasus, 2019) jutustab loo abielupaarist, kes teineteist üle kõige armastab, ent see tunne sööb neid mõlemaid seestpoolt. Quinn ja Graham on ideaalne paar, ent neil on üks probleem – neil ei ole õnnestunud last saada.

Raamat kulgeb vaheldumisi sujuvalt nii minevikus kui ka olevikus, jutustades korraga nende tutvumise lugu ja suhte hetkeseisu. Ilmselt saab Quinni valust ja ängist aru iga ema ja – veelgi enam – iga naine, kes samas paadis olnud.

Kuigi nii mõnigi nimetab teemat ülepaisutatuks, teab tegelikku valu ja ängi vaid samas olukorras olnud naine. Ja kui „ülepaisutatud“ võib olla ühe naise valu, kes ei suuda „hakkama saada“ kõige loomulikuma asjaga siin elus.

See on lugu andestamisest ja mõistmisest, tuletades meelde, mida tähendab pulmapäeval antud lubadus „nii heas kui ka halvas“.