Foto: Kelly Sikkema / Unsplash
Suhted
15. mai 2020, 13:54

Lugejakiri | Arutasime sõbrannadega, kuidas lahutada: kolme peale on meil 9 kogemust!

Ahh, kaunis kevade ja lahutustuuled puhuvad nii sulnilt! Järgnev jutt on kõigile, kes tahaks koos tärkava loodusega ka ise üles ärgata ja vanad suhteköidikud maha visata.

Mu hea sõbranna ja mina panime ükskord maailma parandades kokku eduka lahutuse põhitõed. Eks te seda umbes nii võtkegi – kuidas edukalt lahutada. Minul on selja taga üks suur ja raske lahutus, temal aga kolm. Täiendas seda veel sõbranna, kes on lahutanud viis korda!

  1. Kui sul on kõrini, siis sul on kõrini. Kui ei ole, ürita kaaslasega veel rääkida. Suhte pikendamine ettekäänetega – lapsed, kinnisvara, olen vaene ja muu selline – ei toida tegelikult. Need teevad sind vaid masendunumaks, koledamaks, haigemaks ja vaesemaks. Miks? Sest sa kasutad oma energiat mittetöötava asja ülevalhoidmiseks, selle asemel et leida uusi viise õilmitseda.

  2. Kui kohe kuidagi hakkama ei saa selle otsusega, tee vana hea plusside ja miinuste nimekiri. Ole jõhkralt aus ja ära luba endale, et arvestad pisikesi asju – nagu sokid vedelemas – samasse kategooriasse suurte asjadega nagu (kohatine) emotsionaalne ja füüsiline vägivald.

  3. Kui oled otsuse langetanud, on aeg hakata väga külmalt mõtlema. Kindlusta end materiaalselt. Otsi endale eos uus elukoht. Tee seda kindlasti enne, kui lähed lahutusjutuga kaaslase juurde. Löö kokku, mis oleks sinu osa ühisest elust. Kui partner on ebamõistlik, hakka raha eos säästma. Pane see kasvõi kõrvale teisele arvele või vii sõbranna kätte hoiule.

  4. Kui kaaslane on plahvatusohtlik, vii enda jaoks vajalikud asjad juba enne lahutusest rääkimist või lahkumist minema. Võta kaasa VAID (ühisvara jagamine tuleb hiljem) need asjad, mis on kindlalt sinu omad, nagu vajalikud dokumendid, esivanematelt päranduseks saadud ehted, vajalikud riided jms. Kui sul on lapsed, ära unusta ka nendele vajalikke riideid ja õpivahendeid turvalisesse kohta viimast. Praegu on sul vaja enda asjad kaasa saada. Piisavalt on juhtumeid, kus ka kõige mõistlikum kaaslane peale lahutusteadet (mida ta võis juba kuid ette teada, saadud ja luhtunud viimaste võimaluste kaudu) teeb midagi rumalat. Näiteks peidab karistuseks lahkuja passi ära. Jah, see on ebaseaduslik, ja sa saad politsei kutsuda, aga targem on üritada selliseid olukordi vältida.

Mis teha, kui elukoht on ainult ja ainult sinu oma, st isegi mitte ühisvara? Keerulisem! Võid pakkida ise tema asjad kokku. Võid ajutiselt enda kodust lahkuda teadmisega, et kunagi tuled tagasi. Võid lihtsalt ka liikuda kohe järgmise punkti juurde.

  1. Niisiis, teadaandmine. On öeldud, et kõige nigelam on teatada maha jätmisest telefonitsi või sõnumiga, aga on olukordi, mis seda nõuavad. Meie soovitaks siiski vana head: avalik koht, palju inimesi, jutt emotsioonidest vaba, selge ja lühike.

Näiteks: saate kokku rahvarikkas kohvikus või pargis, kus teist möödub palju inimesi. Lahkuminekujutt peaks olema lühike ja konkreetne: mul on väga kahju, aga see lihtsalt ei tööta ja meie mõlema nimel ma lahkun nüüd. Või: palun sul lahkuda.

Kõigi osapoolte nimel – palun, ole konkreetne ja ära hakka endas kahtlema. Valmistu, et teinepool võib hakata nutma. Paluma. Karjuma. Kätega vehkima. Kui need käed liiga lähedale sinu ninale liiguvad, otsi kohe turvalisem koht. Kui selleks on oht, võta keegi endaga kaasa – näiteks ootab eemal või tuleb hiljem sinu juurde või teeb näiteks kontrollkõne.

  1. Tema ja sinu nimel on oluline, et jääksid endale kindlaks. Sa ei pea kuulama ka tema tundidepikkuseks muutuda võivat tiraadi, kui halb ja reeturlik sa ikkagi oled. Targem on süüdistuselaviini saabudes vabandada ja lahkuda. Ära anna enam uusi võimalusi, see on agoonia pikendamine. Seetõttu ongi NII oluline olla endas täiesti kindel, ehk punktid 1 ja 2. Sa oled seda väärt. Tema on seda väärt.

Ära lase end mõjutada süüdistustest – ma ei tunne sind ära, sa oled nii kalk ja külm. Tee endale selgeks – kõlada võivad ka räiged ja jubedad solvangud. Need on tema haiget saanud ego enesekaitse, mis on erapooletult võttes mõistetav. Ära võta neid hinge, ära lase seda. Tegelikkuses ta isegi ei pruugi neid päriselt mõelda. Ehita endale nende jaoks eos müür vahele.

  1. Viimane samm. Hoia pea endiselt väga külm. Väljakolimine ja asjade jaotamine võivad taas emotsioonid üle keema panna. Ära pane solvanguid tähele, ära jumala eest vasta neile, sellega sa kütad kirgi uuesti üles. Kunagi saate sellest rahulikult rääkida ja vajadusel veelkord analüüsida, mis valesti läks – aga mitte nüüd. Nüüd on vaja teha rahulik ja inimlik lahkuminek. See tähendab, et ei mingeid kohtumisi enam, ei mingeid südaöiseid telefonikõnesid, ainult praktiline asjade jaotus. Jah, lapsed peavad kohtuma mõlema vanemaga, aga vanemad omavahel ei pea rohkem suhtlema, kui selleks eelmiseks vajalik.

Ja siis, lõpuks ometi – tõmba ninasõõrmed täis õitsvate puude lõhna.

Sa oled vaba! Palju õnne uue elu alguseks teile kõigile. Lahutus saab olla ka lahendus.