Ameerika näitlejad Marilyn Monroe (1926–1962) ja Keith Andes (1920–2005) 1952. aastal teksadega.Foto: Vida Press
Ilu ja mood
12. mai 2020, 08:30

Lugu ilmus ajakirjas Tiiu

Maailma kõige populaarsem rõivaese – teksad!

 19. sajandil patenditud teksad on kahe viimase sajandi ikooniline riietusese – neid armastavad ühtviisi palavalt kaevurid ja meremehed, kauboid ja Hollywoodi legendid, rokkstaarid ja kõrgmoe loojad.

Inglise keeles kutsutakse teksasid nii jeans’ideks kui ka denim’iteks. Denim’i päritolu kohta on palju arvamusi. Enamasti väidetakse, et see on lühend prantsuse väljendist „serge de Nîmes“, mis tähendab serge’i kangast Nîmes’i linnast. Seda kooti villasegust juba enne 17. sajandit, kuid praegune denim on alati puuvillane. Denim’il ja serge de Nîmes’il on siiski niipalju ühist, et mõlemad on kootud tvillkoes. See on tasapindne toimne kude, kus lõim ja kude on võrdselt näha.

Samal ajal tehti Itaalias Genovas kangast, mille nimeks oli selle linna järgi jean. Seda kooti villa, linase ja puuvilla segust, kuid alates 18. sajandist hakati seda valmistama puuvillast. Denim ja jean olid üsna sarnased, kuid esimese lõimelõngad olid valged ja koelõngad sinised. Jean’i kooti aga ühevärviliselt.

1850. aastatel müüs ärimees Levi Strauss Levi'se kaubamärgi all teksasid ja teksariiet. Üks tema klient, rätsep Jacob Davis, tuli mõttele tugevdada vaskneetidega pükste taskunurki, mis kõige rohkem rebenesid. Davisel polnud piisavalt raha, et patenti registreerida, seepärast pöördus ta Levi Straussi poole ja neist said äripartnerid. 

Levi'se 1971. aasta kampaania staar oli Ameerika vabadussammas. 

Siniste teksade sünnipäevaks peetakse 20. maid 1873, sel päeval registreeriti kaubamärk  Ameerika patendiametis. Neetimise patendi said Strauss ja Davis 20 aastaks, pärast seda oli tee valla ka konkurentidele. 

Levi'se reklaam 1800. aastate lõpus. 

Kuigi teksapüksid on aegade jooksul läbi teinud väga palju stiilimuutusi, on need vaieldamatutl praegugi kõige populaarsemed rõivaesemed kogu maailmas.