Uudised
6. mai 2020, 10:00

Mis imeasi on intervallpaastumine?

Olude sunnil oleme paaril viimasel kuul liikunud tavapärasest vähem ja nii mõnigi on täheldanud kaalukasvu. Interneti naistegrupid soovitavad lisakilodest pääsemiseks intervallpaastumist. Millega tegu ja kas see tõepoolest ka toimib?

Olude sunnil oleme paaril viimasel kuul liikunud tavapärasest vähem ja nii mõnigi on täheldanud kaalukasvu. Interneti naistegrupid soovitavad lisakilodest pääsemiseks intervallpaastumist. Millega tegu ja kas see tõepoolest ka toimib?

Intervallpaastumine on paari viimase aasta jooksul efektiivse kaalulangetusmeetodina rohkesti populaarsust kogunud. Samas on mitmed uuringud näidanud, et peale selle vähendab vahelduv paastumine ka mitmesuguste krooniliste haiguste, nagu näiteks südame-veresoonkonnahaiguste, vähkkasvajate, teise tüübi diabeedi ja Alzheimeri tõve riski.

Mitu süsteemiPaastumisel on palju eri vorme, need on erineva pikkuse ja sisuga. Missugust paastumisviisi ja kui pikka paastumist tervisele kasulikuks pidada, seda kõike praegu alles uuritakse.Üks intervallpaastumise teooria põhineb ideel, et kõikides organismides toimivad biorütmid. Meie ööpäevast kella mõjutab tänapäeval peale toitumise aga ka kunstlik valgus – lambid, ekraanid jne. Paljud uuringud näitavad, et bioloogilise kella häirumine suurendab mitmete haiguste ja rasvumise riski. Selle teooria järgi peaks vähemalt 13 tundi ööpäevas olema toiduvaba — õhtusöögist kuni järgmise päeva hommikusöögini.«Veel parem on toitumisrütm, kus kaheksa tunni jooksul süüakse tavapärast toitu ja 16 tundi paastutakse,» kirjutab dr Ruediger Dahlke oma raamatus «Lühiajaline paast». Selle teise teooria kohaselt käivitab paastumine kehas sarnase ainevahetuse reaktsiooni, mis oli meie esivanematel toidupuuduse perioodidel.Tartu ülikooli kliinikumi toitumisarst Kristel Ehala-Aleksejev kirjeldab, et muutus ainevahetuses toimub siis, kui rakud kasutavad ära ligipääsetavad energiavarud ning hakkavad aeglasema ainevahetuse protsessiga muutma rasva energiaks. Ta kinnitab, et intervallpaastust võib tasakaalustatud menüü juures olla kasu nii mõningate haiguste leevendamisel kui ka kehakaalu langetamisel. «Aga lõpuks sõltub kõik siiski inimese eelnevast tervislikust seisundist ja toitumisest. Olen näinud oma vastuvõtul ka patsiente, kel valesti tehtud intervallpaastuga on tervis hullemaks läinud,» hoiatab toitumisarst.

Edasi lugemiseks: