Foto: Unsplash
Beebi
23. veebruar 2022, 14:28

KÕIK BEEBI TOITUMISEST! Millal lisatoitu anda ja kas laps vajab vett?

Kui kaua tuleks last rinnaga toita ja millal on õige aeg hakata pakkuma lisatoitu? Lapsevanematele annab nõu Ida-Tallinna keskhaigla imetamise nõustamise juht Marge Põldma.

Esimesed pool aastat peaks värske ilmakodanik toituma vaid rinnapiimast, kuid alates kuuendast elukuust võib appi võtta lisatoidu. Seda siiski arvestusega, et rinnapiim moodustab lapse menüüst valdava enamiku veel esimese eluaasta lõpuni. Harvadel juhtudel, näiteks lapse vähese kaalutõusu korral, alustatakse tervishoiutöötaja soovitusel lisatoitmisega varem, kuid kindlasti mitte enne neljanda elukuu täitumist.

Lapse valmisolekut hakata sööma tahket toitu iseloomustab võime iseseisvalt kindlalt istuda ja teadlikult käsi suu juurde tuua, piimahammaste lõikumine ja keele sirutamise refleksi hääbumine – see on vajalik tahke toidu suunamiseks suuõõnest neelu. Lisaks hakkavad umbes samal ajal ammenduma põnni kaasasündinud rauavarud ja hoolimata emapiimas sisalduvast hästiomastatavast rauast tekib vajadus seda muu söögiga juurde saada.

Lisajooki andma ei pea

Kuigi imik tohib pärast kuuenda elukuu täitumist maitsta peaaegu kõiki vanemate toidulaual leiduvaid sööke, paku esimesteks ampsudeks hooajalisi, eelistatavalt kodumaised neutraalse maitsega köögivilju, nagu kõrvits, suvikõrvits, lillkapsas, brokoli. Sobivad ka värskelt külmutatud toiduained. Püreed valmista maitseaineteta, köögivilju võid keeta, aurutada ning ahjus hautada. Seejärel püreesta need või purusta kahvliga. Alustada võid ka teraviljadest, nagu riis, kaer, tatar või hirss, kui sobilikke köögivilju pole käepärast.

Putru on lihtsam valmistada, kui teravili on helveste või jahu kujul. Kuna esialgu on toidukogused küllalt väikesed (üks teelusikatäis päevas), ei vaja beebi lisajooki, sest rinnapiim katab vedelikuvajaduse. Kindlasti ära paku imikule magusaid mahlu, sest need põhjustavad värskelt lõikunud hammastega suule suurenenud kaarieseriski.

Näputoit on hea valik

Tahke toidu menüüsse lisandumisest võiks saada tore ja põnev mäng, mille eesmärk pole matemaatilise täpsusega arvestatud palakeste sissesöötmine, vaid uute maitsete avastamine. Seejuures kombineeri püreed ja näputoitu. Paku põnnile lõbusaid värvilisi pehmeks hautatud ampse näiteks köögiviljade kujul ja toida teda paralleelselt lusikalt antud püreega.

Kuigi paljud vanemad on hädas sellega, et laps mängib lusika ja söögiga, tasub juba esimestel toidukordadel lusikas mängimiseks pihku anda. Kuigi esialgu ei satu selle abil suhu just kuigi palju, saab laps innustust eneseteenindamist järjest paremaks harjutada.

Ka näputoit soodustab huvi ja iseseisvumist, kuid ainult sellele esialgu lootma jääda ei tasu. Kuna põnni käeline koordinatsioon ja motoorika vajab veel arendamist, ei ole ta võimeline kätega piisavalt vajalikku kraami suhu toimetama.

Mida ja kui palju?

Ühte köögi- või teravilja pakutakse 4–7 päeva vältel enne järgmise lisamist. Ära heitu, kui toidupala ei saa kohe lemmikuks: vahel on võlusõnaks järjekindlus ja vahel tuleb proovida seda mõne aja pärast uuesti pakkuda.
Kuuendast elukuust anna rauavarude täiendamiseks lapsele ka liha ja munakollast.

Esimestel harjutamise nädalatel on toidukogused kuni 1–2 teelusikatäit kord päevas. Kogust suurendatakse tasapisi, isegi kui laps pakutu aplalt ära sööb ja jääb lisa ootama.

Liiga kiirelt tahke toidu koguseid suurendades väheneb huvi rinda imeda ja piimakogus rinnas väheneb.

Imetamissuhe on kahe võrdse partneri vaheline suhe. Millal või kuidas see lõpeb, peaks olema mõlema poole omavaheline kokkulepe.